Preskoči na vsebino
6 julija, 2010 / ninabreznik

7 uporabnih nasvetov za WINDOWS 7

Najnovejši Microsoftov operacijski sistem Windows 7 vsebuje številne uporabne lastnosti. Ker vemo, da v poplavi sodobnih tehnologij nimate časa sami preučiti vseh, smo to za vas naredili mi. V članku tako predstavljamo 20 uporabnih nasvetov in trikov, ki so na voljo z operacijskim sistemom Windows 7.

1. Upravljanje oken.
Operacijski sistem Windows 7 poenostavlja upravljanje z dokumenti in programi ter omogoča premikanje oken ali določanje velikosti oken z enim klikom na miško ali pritiskom na tipko. Če želite z oknom prekriti polovico zaslona, ga povlecite levo ali desno in prilagodilo bo svojo velikost, ki bo ustrezala izbrani polovici zaslona. Če želite spremeniti pokončno velikost okna, povlecite okno proti vrhu zaslona ali dvakrat kliknite na zgornji ali spodnji rob okna. Okno bo ohranilo širino in se povečalo v višino.
Opisane funkcije lahko izvedete tudi s tipkovnico:
Tipka Windows + puščica levo in tipka Windows + puščica desno – okno se prilagodi na polovico zaslona.
Tipka Windows + puščica gor in tipka Windows + puščica navzdol za povečanje ali minimiziranje okna.
Tipka Windows + Shift + puščica gor in tipka Windows + Shift + puščica dol povečanje okna v višino in povrnitev v prejšnje stanje.

2. Delo z več zasloni.
Operacijski sistem Windows 7 omogoča izredno preprosto uporabo več zaslonov hkrati. Ko delate z več zasloni hkrati, lahko za premikanje oken z enega zaslona na drugega uporabite tipko Windows + Shift + puščico levo in tipko Windows + Shift + puščico desno. Prestavljeno okno bo ohranilo svoj položaj glede na levi zgornji del novega zaslona.

3. Enostavna projekcija.
Priključitev projektorja in prikazovanje vsebine z zaslona je v operacijskem sistemu Windows 7 izredno preprosto z uporabo orodja displayswitch.exe. Preprosto pritisnite tipko Windows + tipko P in odprlo se bo okno za izbiro prikaza projekcije.
S pritiskom na puščične tipke (ali tipko Windows + P) lahko preklapljate med različnimi nastavitvami prikaza, kot so kloniranje zaslona, razširitev namizja ali prikaz le na zunanjem prikazovalniku.

4. Dovolj nereda.
Operacijski sistem Windows 7 odstrani vsa nepotrebna okna za aktivnim oknom. S pritiskom na tipko Windows + Home se pomanjšajo vsa neaktivna okna. Za povrnitev vseh oken v prvotno stanje samo ponovno pritisnite tipko Windows + Home.

5. Pomoč pri odkrivanju težav.
Reševanje in odkrivanje težav na določenem računalniku je naporna naloga tako za center pomoči uporabnikom kot končnega uporabnika. Zato vsebuje operacijski sistem Windows 7 orodje za zajem zaslona Problem Steps Recorder. Ta končnim uporabnikom omogoča, da korak za korakom posnamejo težave, s katerimi se srečujejo pri uporabi računalnika. V izdelan posnetek lahko uporabnik doda komentarje. Datoteka HTML je stisnjena v formatu ZIP, ki jo je mogoče enostavno posredovati Centru za pomoč uporabnikom. Programska oprema se nahaja v Nadzorni plošči (Control Panel) pod možnostjo Record steps to reproduce a problem ali z zagonom datoteke psr.exe v Raziskovalcu.

6. Funkcija Aero Peek za hiter pogled na namizje.
Manj poznano uporabno orodje v opravilni vrstici novega operacijskega sistema Windows 7 je Aero Peek – mali pravokotnik v desnem spodnjem kotu. S klikom omogoča hiter pogled na katerokoli ikono ali pripomoček na namizju. Bližnjica do funkcije Aero Peek se lahko aktivira tudi s pritiskom na tipko Windows + preslednico.

7. Preprosto premikanje med okni programov.
Če imate v enem programu odprtih več datotek, na primer več aktivnih dokumentov znotraj programske opreme Microsoft Word, vam operacijski sistem Windows 7 omogoča enostavno preklapljanje med okni. Pritisnite tipko Ctrl, nato pa večkrat kliknite na ikono programa v opravilni vrstici. Vsak klik bo prikazal naslednje okno v vrstnem redu, kot ste jih odpirali.

Vir: Technet

Like This!

Komentiraj