Preskoči na vsebino
25 decembra, 2010 / ninabreznik

Vodnik za nakup namiznega računalnika: pojasnitev specifikacij

Pomagali vam bomo poiskati ključne značilnosti in komponente, ki jih je treba upoštevati pri nakupu namiznega računalnika. Kako izbrati pravo vrsto namiznega računalnika, kako ga prilagoditi, da ustreza vašim potrebam in kako najti najboljšo ponudbo?

Ko ste izbrali, katero vrsto namiznega računalnika želite – najosnovnejši in najcenejši, za vsesplošno rabo ali supermašino – morate vedeti, katere komponente izbrati. Kateri procesor in grafično kartico izberete, bosta bistveno vplivala na zmožnosti računalnika, pa tudi na sistem, spomin in trdi disk. Razumevanje komponent vam bo pomagalo, da izberete tiste, ki omogočajo zmogljivosti , ki jih potrebujete. Obenem pa se izognete tudi nepotrebnim stroškom za nakup komponent, ki jih ne potrebujete. (Naš vodnik vključuje dodatne nasvete za nakup namiznega računalnika.)

Prav tako je pomembno,  da se preuči podrobnosti, kot je npr. ohišje, ki pa lahko pomenijo razliko med ta pravo delovno postajo in računalnikom iz nočne more.

Procesor

Procesor  je eden izmed najpomembnejših delov računalnika. Glede na to, kateri procesor izberete, takšna bo oblika in velikost računalnika ter seveda tudi cena. Na splošno velja, da višja kot je hitrost procesorja, boljše deluje računalnik in višja je cena. 3.46GHz Core i5-670 PC bo nedvomni zmagovalec v boju z 2,93 GHz Core i3-530 sistemom, vendar boste za hitrejši procesor plačali skoraj dvakrat več. Druga lastnost, ki jo je treba opazovati, je velikost predpomnilnika:  več ga je boljši je računalnik: Core i3 in Core i5 imajo 4MB predpomnilnika, medtem ko imajo najboljši procesorji  Core i7 kar 6 MB ali 8 MB predpomnilnika.

Procesorji v najosnovnejših in najcenejših računalnikih so ponavadi šibkejši in manjši, zato potrebujejo manjše ohišje, saj proizvedejo tudi manj toplote. Za osnovno urejanje besedil, deskanje po spletu in osnovno predvajanje medijev procesor Atom povsem zadostuje potrebam.

Intelova nova linija procesorjev Core i3 in Core i5 se uporabljajo v računalnikih za vsesplošno rabo. Večina uporabnikov bo tako zelo zadovoljna s procesorji, ki imajo dve jedri (dual-core). Core i3 so nekoliko cenejši, zato so tudi cene računalnikov s tem procesorjem ugodnejše.

Štiri-in šest-jedrni Core i7 pa cilja na uporabnike, ki potrebujejo zares ekstremno močan procesor. Če igrate high-end igre ali se ukvarjate z montažo avdio in video vsebin, boste s Core i7 pridobili veliko. Najosnovnejši Core i3 procesor brez težav izvaja vsa osnovna računalniška opravila, zato je priporočljivo, da ostanete v primernem cenovnem razredu in ne kupujete več, kot potrebujete.

Namizni računalniki uporabljajo Intel ali AMD procesorje. Intel velja trenutno za prvaka med procesorji, vendar je AMD po ceni svojih dvo-, štiri- in šestjedrnih procesorjev veliko bolj konkurenčen. Če iščete dobro zmogljivost za ugoden denar, potem so AMD procesorji zagotovo vredni ogleda.

 

Grafične kartice

Grafične kartice so odgovorne za vse, kar vidite na zaslonu – če igrate igre, gledate video posnetke, ali pa samo strmite v namizje Windowsa 7.

Če vas na računalniku ne zanimajo igre, so najboljša izbira grafične kartice, ki so integrirane na matično ploščo. So poceni, zagotavljajo pa dovolj moči za zagon preproste igre ali video posnetek visoke ločljivosti. Zelo razširjene so Intelove integrirane grafične kartice, nekateri računalniki pa imajo integrirane tudi Nvidia ionske kartice, ki ponujajo vrhunsko video predstavo.

Če nameravate obdelovati vsebine visoke ločljivosti ali igrati BioShock 2, boste potrebovali ločeno grafično kartico. Takšna kartica je posebna komponenta, ki dela z večjo močjo kot integrirana kartica. Med najbolj razširjenima znamkama AMD in Nvidia je na voljo veliko različnih modelov. AMD Radeon HD 6800 serija je kartica, ki ponuja odlično predstavo, stane pa med 150 in 250€. Za najhitrejšo, ki je na voljo, Nvidia GeForce GTX 580, pa boste odšteli okoli 500€.

Spremenljivke, kot so poraba energije, velikost in blagovna znamka matične plošče (ki določa, katere kartice lahko uporabite) bodo pomagale določiti, katera grafična je prava za vas. Igričarji z globokimi žepi se lahko odločijo tudi za namestitev večih grafičnih kartic Nvidia SLI ali CrossFire tehnologije, kombiniranih tako, da v tandemu nudijo bistveno izboljšano delovanje.

 

Pomnilnik (RAM)

Če uporabljate računalnik pretežno za brskanje po spletu in e-pošto, bo 2GB delovnega pomnilnika dovolj, ne glede na to ali imate Windows XP ali Windows 7. Več ji pomnilnik vam bo omogočal zagon večih programov hkrati ter nasploh za izboljšanje hitrosti in zmogljivosti vašega računalnika. Danes ima veliko novih računalnikov že 4GB oz. Večji pomnilnik, čeprav so ugodnejši opremljeni v večini z 2 ali 3GB.
Če delate na računalniku veliko zahtevnih opravil hkrati ali igrate najnovejše igre, boste želeli vsaj 4 GB pomnilnik. V kolikor igrate grafično zahtevne igre ali pa se ukvarjate s profesionalno obdelavo video ali fotografij, boste morda razmislili o še večjem pomnilniku- 8GB ali celo 16GB.

Ko boste kupovali pomnilnik, boste opazili, da obstajata dve vrsti: DDR2 in DDR3.  DDR3 je hitrejši in s tem tudi dražji. Opazili boste tudi vrtljaje, izražene v MHz. Višja kot je številka, boljši pomnilnik je. Če je vaš proračun manjši, ne bo nič tragičnega, če namesto 4GB DD3 vzamete DDR2. Smiselno je, da vzamete takšen pomnilnik, kot ga potrebujete za svoje delo. Če se morate odločiti med večjim pomnilnikom z nižjimi vrtljaji in manjšim pomnilnikom z višjimi vrtljaji, boste bolj oprijemljivejše rezultate dobili pri večjem pomnilniku.

Če želite kupiti pomnilnik, večji od  4 GB, se prepričajte, da bo na računalniku tudi 64-bitni Microsoftov operacijski sistem Windows 7. 32-bitni sistem prepozna namreč le nekaj več kot 3 GB pomnilnik, ne glede na vaš sistem. Če kupite nov računalnik, bo na njem skoraj zagotovo 64-bitni sistem, tako da ne boste imeli težav, če se kasneje odločite za nadgradnjo pomnilnika.

Če nameravate nadgraditi svoj osebni računalnik sami, se prepričajte, da lahko vaša osnovna plošča podpre dodaten pomnilnik. Preverite, koliko DIMM konektorjev je na voljo na vaši osnovni plošči: to informacijo lahko poiščete med podatki o specifikaciji računalnika.

 

Ohišje

Dobro ohišje lahko olajša vaše vsakdanje delo lažje in lahko poenostavi nadgradnjo in vzdrževanje komponent v vašem računalniku. Dobro oblikovano ohišje zagotavlja lažji dostop do notranjosti, trdega diska, pomnilniških kartic in olajša priklop dodatnih naprav. Pri izbiri ohišja bodite pozorni, da bo dovolj prostora za dodatne ventilatorje, ki so potrebni pri zmogljivejših grafičnih karticah in procesorjih.

Če pa kupujete navaden pisarniški računalnik, pa je navadno ohišje popolnoma primerna izbira, čeprav lahko razmislite še celo o mini ohišju, ki prihrani dragocen prostor na ali pod mizo. Obstajajo pa tudi računalniki, ki so monitor in računalnik v enem, ti so ponavadi dražji, vendar precej elegantni.

Operacijski sistem

Lahko je desetletje star, ampak Windows XP je še vedno izjemno zmogljiv – tudi od nekaterih novejših sistemov. Kljub temu pa večino novih računalnikov danes poganjajo Windows 7. Gre za najnovejši Microsoftov sistem, ki predstavlja bistvene izboljšave svojega predhodnika, Window Viste in je deležen številnih pozitivnih kritik. Več o Windows 7 si lahko preberete na tej povezavi. Microsoft prodaja več različic sistema Windows 7. Primerjavo cen smo objavili tukaj

 

Mnenja drugih uporabnikov ali strokovnjakov

Kot vidite, je pred nakupom računalnika torej pametno pogledati specifikacijo, torej katere komponente ga sestavljajo, poleg tega pa je smiselno tudi pogledati, kako uporabniki ocenjujejo računalnik. Včasih so lahko komponente na papirju enkratne, ob uporabi pa odkrijemo številne pomanjkljivosti. Če se kljub vsemu še vedno ne morete odločiti, pa za pomoč prosite prijatelja, ki se spozna na računalnike, prodajalca ali računalniškega serviserja. Tudi naši Sosedje vam z veseljem pomagajo.

4 komentarji

Oddaj komentar
  1. Tadej / Avg 1 2013 12:01 popoldan

    Kako pa je z ceno? Pa tudi če si sam naredim super računalnik je samo vprašanje časa, ko bo spet zastarel, v čem je sploh smisel?

    • ninabreznik / Avg 2 2013 2:04 popoldan

      Dejansko vsaka tehnologija, avtomobili ipd. zastara po določenem času. Vprašanje posameznika je le, kako pogosto bo menjaval. Če nekdo uporablja samo osnovne programe in brska po spletu, potem zagotovo ne bo potrebe po menjavi tako pogosto kot pri nekem grafičnem oblikovalcu, programerju ipd.

  2. Almira / Apr 1 2014 8:20 popoldan

    Super razloženo, hvala 🙂

Trackbacks

  1. Kako narediti spraviti računalnik v peto prestavo? « SOSED BLOG

Komentiraj