Preskoči na vsebino
15 junija, 2011 / ninabreznik

Kako spraviti fotografije na Google Picaso

Picasa je brezplačen Googlov program (software), ki vam pomaga organizirati in urejati fotografije na enostaven način.

Namen Picase je, da vse fotografije, ki so na vašem računalniku, zbere na enem mestu, nato pa jih lahko svoje najljubše fotografije oblikujete in zložite v različne kolaže, prezentacije, naredite plakat ipd.  in omogoča njihovo urejanje ter deljenje z ljudmi, ki jim omogočite dostop do izbranih fotografij.

 

Kako pa spravite fotografije na Picaso?

 

1. Najprej je potrebno sneti program, ki ga najdete na http://picasa.google.com/ Zgoraj na desni strani poiščite velik gumb: Download Picasa. Če nimate Googlovega računa, boste ustvarili še tega in voilà!

 

2. Nato zaženete program in določite, katere fotografije uporabljati s Picaso. Ko želite kasneje dodati nove, pa samo kliknete gumb Import (Uvozi) in izberete mape s fotografijami. Fotografije se uredijo po albumih, po datumu, lahko pa ustvarjate tudi različne virtualne albume, v katere vključite posebej izbrane fotografije za kakšno prezentacijo in podobno. Fotografijam lahko dodate tudi opis in zvezdice, da lahko lažje brskate med njimi in hitro najdete tiste, ki jih iščete.

 

3.  Za urejanje je potrebno samo dvakrat klikniti na fotografijo in že se pokažejo različne možnosti za urejanje. Osnovne možnosti za igranje z lastno kreativo so: osnovni popravki (približanje in izrez, rdeče oči ipd.), obdelava (svetloba, barve ipd.) ter posebni efekti. Kdo si ne bi želel imeti super lepih fotografij? S Picaso je to mogoče res enostavno in hitro. Na fotografije je možno še prilepiti različne napise, pri čemer so na voljo različni stili pisav, barve, debelina, pozicija, tako da je mogoče ustvariti točno to, kar želite. Na koncu pa lahko naredimo še kolaž ali video prezentacijo ali kaj podobnega.

 

4. Delitev pri Picasi je še posebej enostavna. Deliti je možno posamezno fotografijo ali cel album. Pri albumu izberemo tipko Deli (Share), pri posameznih fotografijah pa Prenesi (Upload). Fotografije, ki jih ne želite deliti pa so vidne samo vam.

 

5. S tipko Sinhroniziraj (Sync) vse spremembe, ki jih na fotografijah ali albumih naredite, shranite in spremembe se prenesejo na fotografije na Picasi (originalne fotografije na vašem disku pa ostanejo nespremenjene).

6. Picasa torej ni shramba za vaše fotografije. Gre za program, ki omogoča pregled vseh vaših fotografij na enem mestu ter njihovo preprosto oblikovanje ter deljenje s prijatelji.

Za konec pa še video posnetek prezentacije programa, da lahko vidite, kako program izgleda in deluje. Posnetek je v angleškem jeziku, vendar je vsebina zelo podobna tej v našem zapisu. Upam, da vam pomaga in da vam je/bo Picasa všeč.

Komentiraj