Skip to content
marec 17, 2011 / ninabreznik

Kako pohitriti računalnik?

Nekaj let stari računalniki imajo grdo razvado: ponavadi delujejo veliko počasneje kot ob času nakupa. Vendar vam samo zaradi tega še ni potrebno razmišljati o nakupu novega. Tukaj je zbranih nekaj nasvetov o tem, kako malce razbremeniti sistem in mu s tem vrniti določeno mero mladostne poskočnosti.

Če se držite preprostih navodil, lahko veliko naredite sami za vzdrževanje svojega računalnika, njegovega hitrejšega delovanja ter lahkotnost njegovega delovanja. Ta prispevek se nanaša na računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Windows7, Windows Vista ali Windows XP in ponuja orodja za učinkovito delovanje sistema na dolgi rok.

1. Odstranite vohunske programe in viruse ter poskrbite za redno posodabljanje zaščite

Vohunski programi brez privolitve zbirajo vaše osebne informacije: od spletnih strani, ki jih obiskujete do gesel in uporabniških imen, kar lahko v najhujših primerih pomeni resne težave. Poleg vprašanja varnosti osebnih podatkov pa tovrstni programi vplivajo tudi na hitrost delovanja računalnika. Potrebno je torej pregledati računalnik z ustreznim programom, nato odstraniti vse zaznane viruse in vohunske programe, nenazadnje pa redno skrbeti tudi za to, da je protivirusni program posodobljen in da je licenca obnovljena. Pri večini programov (tudi zastonjskih) licenca poteče po 12 mesecih in jo je potrebno obnoviti.


2. Osvobodite prostor na disku

Na voljo imate več orodij za osvoboditev prostora na disku in s tem izboljšanje delovanja računalnika. Orodja (kot na primer Disk Cleanup, CCleaner) bodo poiskala datoteke, ki jih lahko varno odstranite, nato pa sami označite, kaj želite izbrisati in kaj ne.

Orodja za čiščenje diska:

  • odstranijo Temporary Internet files (začasne spletne datoteke).
  • izbrišejo zagonske datoteke, ki smo jih sneli skupaj s programi, kot npr. Microsoft ActiveX controls in Java applets.
  • izpraznijo Koš.
  • odstranijo začasne Windows datoteke, npr. poročila o napakah.
  • izbrišejo poljubne Widnows komponente, ki jih ne uporabljamo.
  • izbrišejo programe, ki že zelo dolgo niso bili v rabi.
  • odstranijo neuporabljene kopije iz Obnovitev sistema.

Nasvet: Običajno zavzemajo začasne spletne datoteke največ prostora, saj brskalniki za hitrejše odpiranje shranjujejo v predpomnilniku podatke o vsaki strani, ki smo jo obiskali.

Disk Cleanup dialog box


3. Pohitrite dostop do datotek

Fragmentacija diska upočasnjuje delovanje sistema. Ko so podatki oz. datoteke fragmentirani (razpršeni), mora disk dlje časa iskati posamezne dele , da lahko v celoti odpre željen dokument. Odzivni čas je torej daljši.

Z defragmentacijo spravimo razpršene dele ponovno skupaj, tako da zavzemajo manj prostora na disku. Lepo urejene datoteke (tudi brez defragmentacije), vplivajo na hitrejše odpiranje in shranjevanje.

Kdaj je priporočljivo defragmentirati disk

Priporočljivo je vsaj ob vsakem rednem pregledu (4x letno), posebej pa še, ko:

  • dodate veliko število novih datotek.
  • ko je na disku le še 15% ali manj prostora.
  • ko nameščate nove programe ali novo verzijo Windows operacijskega sistema.

4. Odkrijte in popravite napake na disku

Kot dodatek čiščenju in defragmentaciji diska je za optimizacijo delovanja računalnika pametno preveriti tudi stanje morebitnih napak. Primeren program za to opravilo je Error Checking utility.

S tem, ko uporabljamo trdi disk, prihaja tudi do razvoja slabih sektorjev. Slabi sektorji (bad sectors) upočasnjujejo računalnik in včasih otežujejo zapisovanje datotek (shranjevanje ipd.). Program pregleduje trdi disk in odkriva slabe sektorje ter datoteke s sistemskimi napakami.

Če vsakodnevno uporabljate računalnik, je smiselno zagnati ta program vsaj enkrat tedensko ter preprečiti izgubo podatkov.



5. Uporaba pomnilnika v pomnilniških napravah za pospeševanje računalnika

Storitev ReadyBoost lahko pospeši delovanje vašega računalnika z uporabo prostora za shranjevanje v večini pogonov USB in bliskovnih pomnilniških kartic. Ko priključite napravo za shranjevanje, združljivo s storitvijo ReadyBoost, na računalnik, se v pogovornem oknu samodejnega predvajanja prikaže možnost, da s storitvijo ReadyBoost pospešite delovanje računalnika. Če izberete to možnost, lahko nato izberete količino pomnilnika naprave, ki naj se uporabi v ta namen.


6.  Nadgradite sistem na Windows 7

Če ste poskusili vse prej naštete rešitve ne pohitrijo računalnika, pa je potrebno razmišljati o menjavi sistema. To je smiselno predvsem, če sistema niste ponovno naložili že več kot leto dni ali pa, če se mučite z Windows Visto, ki je bistveno bolj počasna kot najnovejši Windows 7.

Pred zamenjavo sistema se je smiselno pozanimati, ali ga je možno samo nadgraditi, ali pa ga je potrebno naložiti od začetka. Obstaja tudi več različic sistema Windows 7, tako da je prej preverite, kateri vam ustreza.


Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: