Skip to content
marec 10, 2011 / ninabreznik

Virusi na Facebooku

Uporabniki Facebooka so v zadnjem obdobju izpostavljeni celi vrsti novih računalniških črvov, med njimi tudi Win32/Yimfoca.AA in Win32/Fbphotofake. Po podatkih, ki jih beleži tehnologija ThreatSense.Net, črv Win32/Yimfoca.AA prevladuje med najpogostejšimi grožnjami v celi kopici držav Evropske unije, v Sloveniji je med vsemi grožnjami januarja zasedel deveto mesto.

Kaj lahko naredite proti temu?

1. Vedno vedite, kam kliknete. Ne klikajte kar povsod. Razmislite vsakič, ko želite prenesti datoteko, ali je to res datoteka, ki jo želite shraniti in kam jo boste shranili. Verjetno boste preživeli, tudi če ne boste videli tistega video posnetka (sploh če bi na njem naj bile “poredne” slike).

2. Antivirus in požarni zid. Redno posodabljajte antivirusni program (bodisi plačljivega: NOD32, Panda ipd. ali pa brezplačnega: AVG, Avast ipd. Sama trenutno uporabljam AVG Antivirus, ki je brezplačen. Težko rečem, če je ravno najboljši na celem svetu, vendar je precej ok. Redno naj preglejuje vaš računalnik.

4. Uporabljajte tudi zaščito pred vohunskimi programi (Spyware, Adware in Malware).

3. Redno menjajte vaše geslo za Facebook. To je posebej pomembno, če “vi na Facebooku” že širite spam. Takrat takoj zamenjajte geslo. Redna menjava gesla naj vam pride v kri. Vsakih nekaj mesecev je smiselno zamenjati geslo tudi na elektronski pošti, pri tem pa seveda pazite, da ne pozabite, katero je vaše novo geslo. Seveda strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno zagotoviti močno geslo, ki je sestavljeno iz črk in številk (npr. pomladnidan2230).

Pamet v roke, pa bo vse ok. To je tako kot z virusi v resničnem življenju. Če boste pri prvem pomladnem sončku sedeli na mrzlih tleh v kratkih rokavih, lizali sladoled in imeli poleg tega še mokre lase in bo po vas pihal prepih, boste pač zboleli. Pamet v roke, pa bo.

Če si želite sodelovati v razpravi o virusih, vas vabim, da komentirate tukaj ali na naši Facebook strani. Prav tako si pa lahko ogledate tudi forum na Računalniških novicah.

Na tej povezavi pa lahko preverite, ali je vaš profil na Facebooku okužen!

Za kakršnakoli vprašanja smo vam (kot vedno) na razpolago.

Soseda Nina

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: