Skip to content
februar 21, 2011 / ninabreznik

Iphone, Kindle, Android, Ipad, Google – prihodnost je zdaj!

Googlov direktor Eric Schmidt je pred dobrim tednom študente in podjetnike na berlinski Humbold univerzi  (ter še prej na DLD konferenci) seznanil z najnovejšimi pogledi enega najuspešnejših podjetij na razvoj tehnologije. Predstavil je ključne smernice prihodnjega razvoja tehnologije, ki se tičejo vseh nas. Ključne smernice so po njegovem mnenju ter po mnenju večine tehnoloških podjetij: mobilnost, računalništvo v oblaku ter participacija vsakega posameznika pri kreiranju spletnih vsebin.

Googlov direktor (CEO) na konferenci DLD v Nemčiji


Mobilnost

Dostop do informacij in način uporabe tehnologije se je bistveno spremenil s prihodom pametnih telefonom. Z vse boljšim mobilnim internetom, ki se bo kmalu približal hitrosti širokopasovnega interneta, pa direktor Googla napoveduje, da bo prihodnost popolnoma v znamenju mobilnosti.

Dolgo se  je govorilo, da bodo pametni telefoni kmalu prehiteli prodajo PC računalnikov, danes pa je to realnost. Trgu pametnih telefonom pa se je z Ipadom pridružil še nov trg tabličnih računalnikov.  Najnovejše raziskave kažejo na velik padec uporabe računalnikov za poslušanje glasbe, komunikacijo, branje knjig ter surfanje po spletu. Trg je še mlad in v prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo vse več funkcij s PC računalnikov preselilo na mobilne naprave.Trenutno najpopularnejše mobilne naprave so prav gotovo: tablični računalniki – Apple Ipad inSamsung Galaxy, elektronski bralnik knjig Kindle ter Iphone in pametni telefoni z Android operacijskim sistemom.


Računalništvo v oblaku

V internet se seli vse več storitev in tudi razvijalci programske opreme ga lahko uporabijo na vse bolj zanimive načine. Vrsta podjetij je v minulih letih predstavila lastne pobude za razvoj programja v Oblaku.

Za kaj gre pravzaprav pri računalništvu v oblaku? Gre predvsem za to, da se programska oprema, ki jo imamo sedaj nameščeno na računalnikih, preprosto preseli na splet. Kaj pa to pomeni za uporabnika? Če programska oprema več ni nameščena na uporabnikovem računalniku, pomeni, da za njeno brezhibno delovanje skrbi nekdo drug. Programi, ki so na voljo v oblaku, imajo za sabo celo armado skrbnikov, ki programe redno posodabljajo, skrbijo za varnost podatkov ter konstantno inovirajo.

V osnovi koncept računalništva v oblaku združuje pojme:

  • programska oprema kot storitev (software as a service – SaaS)
  • platforma kot storitev (platform as a service – PaaS)
  • infrastruktura kot storitev (infrastructure as a service – IaaS)

Ponudniki takih storitev so AmazonGoogleMicrosoft, Salesforce, Zoho in drugi, pri čemer so marsikje storitve šele v razvojni fazi.


Participacija in transparentnost

Različna spletna orodja, predvsem pa spletne skupnosti omogočajo vsakemu posamezniku dostop do najrazličnejših vsebin. Znanje, možnost izražanja svojega mnenja, možnost vplivanja danes  niso omejeni samo na elito, izobražene, bogate, temveč so dostopni vsakemu uporabniku. Čas in prostor, v katerem živimo, je čas transparentnega in odgovornega delovanja.

Komunikacija in povezovanje z ostalimi uporabniki je možna preko 1-na-1 sistemov (e-pošta, video in avdio klici, orodja za takojšnje sporočanje (chat)), 1-na-več (blogi, spletne strani) ter več-na-več (spletne skupnosti). Strokovnjaki napovedujejo, da bo sodobna tehnologija prinesla še več transparentnosti, več sodelovanja med uporabniki ter bolj aktivno participacijo vsakega posameznika pri kreiranju sveta.

 

Prihodnost je torej svetla. Naloga sodobne tehnologije ni, da nas prikuje za računalnik, ampak da nam ponudi nova orodja, ki nam dajejo več svobode in več prostega časa. S tehnologijo nismo nikoli več sami, ni nam dolgčas in nikoli več se ne moremo izgubiti. Kot meni Googlov direktor, Schmidt – sodobna tehnologija nas osvobaja in nam daje priložnost, da smo bolj človeški. Pomembno je le, da jo znamo uporabljati, da izkoristimo vse potenciale. Tehnologija pa ni tukaj, da nas usmerja, temveč nam daje možnosti, da odkrijemo sebe.

 

Računalniški servis Sosed

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: