Skip to content
junij 20, 2010 / petarvasic

Resnične zgodbe: internetna varnost

Marko L., 46, je oče Nike (12), Eve (9) and Ine (5). Skupaj z ženo Natašo živijo v Ljubljani. Ob dnevu varne rabe interneta je ta ljubljanska družina s tremi otroki, ob pobudi podjetja SOSED – računalniška pomoč na domu, predstavila svoj pogled na aktualno problematiko. SOSEDJE pa so ob tej priložnosti pripravili VODIČ DO INTERNETNE VARNOSTI ZA STARŠE, ki ga lahko najdete na www.sosed.si.

“Prvi korak, ki smo ga pri nas naredili za internetno varnost, je bil ta, da hčerkam nismo dovolili imeti računalnika v svojih sobah. Odločili smo se za posebno računalniško sobo –  ogromno pisalno mizo z računalnikom in igricami za deklice. S tem se seveda ni strinjala Nika, ki je rekla, da je edina v celem razredu, ki nima svojega računalnika. Na žalost pa je to edini način, da lahko midva z Natašo občasno preveriva, kaj hčerke počnejo na računalniku.

Ko bodo vse v osnovni šoli, bo vse skupaj težko izvedljivo, saj bodo računalnik uporabljale tudi za domače naloge. Vseeno pa upam, da bomo nekako uredili vse skupaj, saj si ne predstavljam, da bi bile vsaka zase zalepljene na ekran v svoji sobi. Za deskanje po spletu zmeraj uporabljamo Google, saj ima enkratne iskalne možnosti, s pomočjo katerih lahko filtriramo neprimerne slike in neprimerna imena spletnih strani. Zdaj vsakič, ko vtipkajo v brskalnik besedo ‘sex’, naletijo na dolgočasne spletne strani s študijami o spolih.

Namestili smo tudi blokado proti odpiranju nezaželenih oken. Odločili pa smo se še za nakup dodatnih programov za zaščito pred neprimernimi vsebinami, vendar se zavedamo, da popolna zaščita ni možna. Morda bomo na ta način onemogočili hčerkam dostop do neprijetnih spletnih strani. Ne bo pa jim preprečen dostop do spletnih klepetalnic ali otroških vsebin na spletu in to kljub temu, da so to pogosto mesta, kjer so lahko celo pedofili. Zavedati se je treba, da z nakupom programa ali uporabe kakšnih drugih blokad, ne bo kar vse brezskrbno in varno. Stalno je treba biti pozoren in spremljati, za kaj otrok uporablja računalnik.

Mislim, da je najboljše, kar lahko storimo to, da se s hčerkami ves čas pogovarjamo o tem, kaj počnejo na računalniku in da jh vzpodbujamo, da nam zaupajo, če naletijo na kaj neprijetnega ali grozljivega. Na enak način, kot smo jim pojasnili, da se ne smejo pogovarjati z neznanci, jim moramo dopovedati, da ne smejo prek računalnika izdati nobenih osebnih podatkov in da se ne smejo srečevati s tistimi, ki jh spoznamo prek spleta.

Da bi bili pri tem uspešni, je pomembno, da smo odprti glede nevarnosti, ki so tam zunaj. Pomembno je, da nam ni nerodno govoriti o neprijetnih pojavih, kot sta pedofilija in pornografija. To je pomembno, da ni nato deklicam nerodno govoriti o teh temah. Ko sem govoril z drugimi starši, smo ugotovili, da je problem že veliko boljši, kot je bil pred, recimo, petimi leti. Šole se namreč povezujejo s podjetji in organizacijami, kot so SOSED in Safe.si ter Spletno oko in ozaveščajo tako starše kot otroke in učitelje.

Z Natašo se zavedava, da so računalniki pomemben del življenja in da ga morajo najine hčerkice uporabljati popolnoma suvereno in varno, da bi lahko bile v šoli uspešne. Vseeno pa jim morava pomagati, da razumejo, da življenje veliko več kot le sedenje za računalnikom. Misliva, da mora računalnik, čeprav ga uporabljjajo ottroci za šolo in za zabavo, vseenoo predstavljati le del otrokovega dneva, ne pa da je njegova glavna okupacija.

Res ne želimo, da bi bil kdorkoli v naši družini obseden z uporabo računalnika, zato poskušamo organizirati čimveč aktivnosti izven doma ali pa občasno igramo tudi kakšne  stare igre, kot sta monopoly ali Človek ne jezi se. Tako bodo lahko najine hčerke razumele, da predstavlja življenje na spletu le delček celotnega življenja.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: