Skip to content
junij 20, 2010 / petarvasic

Kako do učinkovite zaščite pred vdori?

Po zadnjih podatkih IKT analitikov, je kar 90 % vseh računalnikov, ki so priključeni na internet, okuženih z eno od oblik vohunskih programov (spyware). Da bi se izognili takšnim težavam, svetujemo uporabnikom, da se ustrezno zaščitijo.

Kaj je vohunski program (spyware)?

Vohunski program (spyware) je program, ki sledi informacijam in jih pošilja nekomu brez privolitve uporabnika. To izvaja program tako, da preko interneta vstopi v uporabnikov računalnik. Negativne posledice vohunskih programov obsegajo od manjših nevšečnosti pa vse do možne katastrofe.

Da je vohunski program nameščen na vaš računalniku, boste opazili npr.,

  • Če bo internet deloval občutno počasneje
  • Če se bo odpiralo veliko število vsiljivih oken (pop-up).
  • Če vohunskega programa ne boste pravočasno odstranili s svojega računalnika, se lahko zgodi, da se vam bo računalnik sesul ali da vam bodo ukradli pomembne podatke.

Kako se lahko zavarujete?

Bodite proaktivni.

Proaktivna zaščita pred vohunskimi programi je nujna, saj skrbi za varnost vaših osebnih podatkov. Programi, ki so na voljo, so plačljivi, nekaj pa je tudi brezplačnih, tako da ni razloga, da se ne bi ustrezno zaščitili. Programi delujejo tako, da poskrbijo za zaščito, redno opravljajo pregled diska in tudi odstranijo nezaželene vohunske programe.

Opozorilo: Ko namestite program, bodite pozorni na možnost avtomatičnega posodabljanja programa. Programi se ponavadi posodabljajo tedensko, enkrat mesečno pa opravijo tudi temeljit pregled celotnega diska.

Požarni zidovi (firewalls)

Informacije potujejo med računalniki in omrežji preko različnih podatkovnih kanalov (portov). Hkrati z ostali zaščitami na računalniku požarni zidovi skrbijo za natančen pregled vseh podatkovnih kanalov in tako varujejo računalnik pred neželenimi vdori v računalnik. Požarni zidovi so lahko v obliki programa, vendar so ponavadi učinkoviti že tisti v omrežnem usmerjevalniku (routerju).

Če potrebujete na področju zaščite pomoč, se obrnite na nas. Z veseljem vam bomo pomagali.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: