Skip to content
junij 20, 2010 / petarvasic

5 nasvetov ob nakupu novega računalnika

Lotite se iskanja s treh različnih strani

Ocene novinarjev in urednikov v računalniških revijah, mnenja in izkušnje drugih uporabnikov ter informacije proizvajalcev – vsaka stran ima svojo perspektivo. Novinarji in uredniki se bodo opisa določenega proizvoda lotili sistematično in metodično, predvsem pa čim bolj objektivno. Uporabniki so tisti, ki produkt uporabljajo, z njim živijo, zato bodo opozorili na prednosti in pomanjkljivosti, do katerih s preprostim opazovanjem ali eksperimentiranjem ne moremo priti.

Proizvajalci pa imajo svoj unikaten koncept glede tega, kakšen prozvod razviti za točno določen način uporabe in kako narediti nekaj posebnega, izjemnega. Če se oborožite z vsemi tremi perspektivami, boste veliko bolj samozavestno izbrali svoj nov računalnik (ali kateri koli drug proizvod).

Vaša prva prioriteta naj bo RAM (delovni spomin)

V večini novih računalnikov sta procesor in velikost diska povsem zadovoljiva. Tisto, kar pa pri uporabnikih najpogosteje vpliva na percepcijo glede hitrosti računalnika, pa je količina delovnega spomina (RAM).Ko ima računalnik premalo delovnega spomina, tega ne sporoči, temveč prične za delovanje uporabljati prostor na trdem disku, kot obliko dodatnega, tako imenovanega virtualnega spomina. Računalnik na ta način dela še vedno zelo počasi, zato je veliko boljše, da računalnik opremimo z RAM-om, ki ga potrebuje. Priporočljivo je imeti vsaj 2 GB, če želite uporabljati najnovejši operacijski sistem z vsemi razpoložljivimi dodatki. Če pa res želite, da vse deluje hitro in brez težav, pa razmišljajte o 3 Gb ali celo o 4 Gb RAM-a.

Testirajte računalnik

Preden se odločite za nakup, je dobro, da testirate računalnik. Predvsem je dobro preveriti, kakšna je tipkovnica, katere bližnjice vsebuje in ali je to tisto, kar potrebujete. Prav tako je pomembno, da izberete pravo miško in monitor. Če pa izbirate prenosnika, pa preizkusite sistem za premikanje kurzorja (touchpad), saj obstajajo različni načini in glede na to, da boste računalnik uporabljali dnevno, je smiselno, da izberete najbolj uporaben sistem za svoje potrebe.

Spremljajte akcije

Računalniki so danes široko potrošni material , zato prodajalci redno ponujajo tudi akcije. Na ta način izpraznijo zaloge, vi pa lahko to izkoristite za ugoden nakup nove opreme. Prodajalci pa uporabljajo tudi druge načine za zadovoljstvo svojih potrošnikov – nagrade ob nakupu, zbiranje točk, hiter servis, zavarovanje: Se zgodi ipd. Ponavadi z računalniki, ki so v akciji, ni prav nič narobe, so le nekoliko starejši, vendar gre pri tehnologiji za vprašanje mesecev, tako da če niste strasten igričar ali oblikovalec, ne rabite skrbeti.

Preverite servis

Ob nakupu računalnika se je dobro pozanimati tudi, kako imajo prodajalci urejeno z garancijskimi, predvsem pa s pogarancijskimi popravili. Najpomembnejše je, da kupujete tam, kjer imajo urejeno dobro podporo za svoje stranke. Kaj vam bo namreč odličen računalnik, če boste, v primeru da pride do okvare, morali računalnik odnesti na servis, nato pa nanj čakati tudi po več tednov.

Prav zaradi vsega tega, je vedno pomembno pred nakupom pogledati ponudbo s treh različnih zornih kotov. Le celota – ocena v strokovni reviji, mnenja uporabnikov in informacije s strani proizvajalca vam bodo lahko ponudili celovit pogled in vam pomagali pri izboru najboljšega računalnika za vaše potrebe. Če pa zaradi pomanjkanja časa ne boste uspeli preveriti vseh informacij, pa se lahko vedno obrnete po pomoč strokovnjakov iz računalniške enote SOSED, kjer bodo to naredili namesto vas. Več informacij poiščite na www.sosed.si ali pokličite na 080 41 44.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: